Soons tandheelkundige zorg

Kronen en bruggen

Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies past over een afgeslepen tand of kies. De kroon wordt vastgelijmd op de tand of kies.

Je hebt een kroon nodig:

Het verzorgen van een kroon is niet erg moeilijk. Naast de dagelijkse mondverzorging – minimaal twee keer per dag goed poetsen en tussen de tanden reinigen – is het belangrijk de rand van de kroon goed te reinigen omdat hier gemakkelijk plaque blijft zitten. Poetsen langs de rand en een ragertje voor tussen de tanden is voldoende.

Er zijn 2 soorten kronen: de metaal-porseleinkroon en de volledig keramische kroon

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van een of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug bestaat uit twee of meer kronen met daartussen het brugdeel.

Enkele redenen waarom een brug handig kan zijn:

Door gebruik te maken van speciale legeringen kunnen metaaldelen met duurzaam porselein opgebakken worden. Door het opbakken van porselein ontstaat een verbinding met de metaalconstructies. In tegenstelling tot kunststof is porselein slijtvast. Zelfs kauwvlakken zijn van porselein te maken.

Het glazuur van porselein is zeer weefselvriendelijk waardoor het ook mogelijk is delen die in contact staat met het mondweefsel met porselein te bedekken.

Er zijn 3 soorten bruggen: etsbrug, pijlerbrug en de cantileverbrug.